project

Maatjes

Maatjes gaan met mensen met dementie of een ggz-achtergrond thuis (niet in aanleunwoningen) of buiten de deur iets ondernemen. Of ze stimuleren hen om dit te doen. Gewoon samen koffie te drinken, een praatje te maken, een spelletje doen of op stap gaan. Zij doorbreken daarmee het gevoel van eenzaamheid en/of ontlasten daarmee de mantelzorger. Een maatje komt iedere twee weken op bezoek. Misschien kunt u zelfs samen aan de slag om oude contacten weer aan te gaan of samen het verenigingsleven te onderzoeken? Hoe het bezoek van de vrijwilliger eruit ziet bepaalt u.

Maatjes worden getraind om dit speciale vrijwilligerswerk te kunnen doen.

Procedure

  1. Na een aanmelding komt een coördinator kennis met u maken. Dit is in principe bij u thuis. Zo’n kennismaking duurt ongeveer een uur. Samen brengen we uw situatie in kaart en spreken we af wat u van een maatje verwacht.
  2. Daarna gaat de coördinator op zoek naar een geschikte vrijwilliger. Soms gaat dat heel snel, maar het kan ook zijn dat het wat langer duurt voor we iemand gevonden hebben die bij uw situatie past. We proberen de tijd tussen de kennismaking en het voorstellen van de vrijwilliger altijd zo kort mogelijk te houden.
  3. Wanneer het klikt, dan komt de vrijwilliger in principe één maal per twee weken op bezoek. En zal dit tot maximaal 3 jaar blijven doen. Het hele traject wordt gevolgd en geëvalueerd door de coördinator.
  4. Mochten jullie na 3 jaar eigenlijk nog geen afscheid van elkaar willen nemen, dan is er zomaar een vriendschap ontstaan en trekken wij ons als organisatie terug. Het kan ook zijn dat het contact na de afgesproken periode verbroken wordt. Wij kunnen dan voor u op zoek gaan naar een nieuwe vrijwilliger. U komt dan onderaan een eventuele wachtlijst.

 

Hoe kan ik een vrijwilligers aanvragen?
Woont u in de gemeente Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik of Opmeer? Dan kunt u een maatje aanvragen. U kunt zelf contact met ons opnemen door op werkdagen tussen 9 en 12 uur te bellen naar 088 – 0075140 of door een e-mail te sturen naar steunpunt@meewering.nl.

Inzet van gespecialiseerde vrijwilligers wordt door de gemeente mogelijk gemaakt en brengt voor u geen kosten met zich mee tenzij u er samen op uit gaat. Kosten van bijvoorbeeld de bioscoop of een drankje en de rit ergens naar toe zijn dan voor uw rekening.

 

Georganiseerd door MEE & de Wering

MEE & de Wering maakt meedoen mogelijk voor iedereen. Wanneer mensen ondersteuning kunnen gebruiken om de regie over hun eigen leven weer terug te krijgen, kan MEE & de Wering hulp bieden. Op deze manier proberen zij iedereen een volwaardige rol in de samenleving te geven.

Terug naar projecten overzicht